Noordzee. Ochtend.

Noordzee. Ochtend.

Voor mijn nieuwste film, een kort sfeerportret, heb ik gekozen om de ochtend-activiteiten van de vissers van de Noordzee te tonen. De vissers staan centraal en ik wil hen weergeven op een haast epische wijze. Dit ‘epische’ aspect probeerde ik in beeld te brengen door het werk van de vissers zo realistisch mogelijk weer te geven, maar ook door portretten te tonen van deze stoere zeebonken, waarop ze heldhaftig en moedig poseren voor de camera. Ook de muziek moet dit epische aspect onderstrepen.

De vissers werken voor een groot deel ‘s nachts, en vaak nog een stuk van de voormiddag. Dit nachtelijke mocht niet ontbreken in het sfeerportret. Ze komen terug van de vangst, meren met de overvolle boten aan en laden de buit uit aan de vismijn. Daar worden de vissen gesorteerd per soort en volgens gewicht en/of grootte. De paardenvissers vissen afhankelijk van het getij. Enkel bij laag water gaan ze op zee. Ze slepen hun netten over de zeebodem en vullen ze zo met kilo’s verse garnalen.

Ik vind het hele gebeuren rond de visserij aan de Noordzee ontzettend boeiend. Het zware leven op zee fascineert me. De vissers hebben charisma en hebben vaak echte ‘karakterkoppen’, een dankbaar onderwerp om in beeld te brengen.

Maar natuurlijk speelt de vis zelf ook een rol in het verhaal. De vissers mogen dan wel de hoofdrol hebben in dit sfeerportret, de vissen zijn niet minder belangrijk. Ik wil ook de ‘schatten’ van onze Noordzee tonen, en het gebeuren daar rond. Daarom vond ik het ook erg belangrijk om de verschillende wijzen waarop er gevist word aan onze kust te tonen. Niet enkel boten, maar ook paarden zijn cruciaal voor het vangen van vis en garnalen. De harde werkers en de ijverige sfeer die zo typerend is voor het visserij-gebeuren, is als rode draad doorheen dit portret.Crew:


regisseur: Ellen Babeliowsky
camera: Ellen Babeliowsky
montage: Ellen babeliowskyMet dank aan


Kris Geens
Willy Stael
Dominique Vandendriessche en Ward
Diego Moeyaert
Tom Bovy
Bart Jannseune
Robert Verhavert
Schip ‘Ramblers’ en haar bemanning
Vissers van ‘Den Vistrap’ Oostende
Vismijn Oostende


4 Comments

 1. Karla Geens

  waahw, zo weggeplukt uit “Vlaanderen Vakantieland”!! Mooi gefilmd, goei kwaliteit!!! doe zo verder!!

 2. Hmm, krijg er honger van 😉

  < ' )))))><(

 3. Sanne Babeliowsky

  Hoi zus,
  Heb eindelijk de tijd gevonden om je filmpje te bekijken en het is echt de moeite! Heel mooi gedaan en zo typisch Ellen ;-). Kijk al uit naar je volgende filmpje XXX

 4. Dank jullie wel voor de toffe reacties! 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *