Wie is Ellen Babeliowsky?

Ellen Babeliowsky werd geboren op 15-05-1986 te Bree. Ze is de oudste van drie dochters.

Van kindsbeen af voelde Ellen zich aangetrokken tot alles wat met schrijven, dieren en film te maken heeft. Als kleuter was Ellen dol op dieren. Ze verzorgde de konijntjes bij haar grootouders, was gefascineerd door vlinders en allerhande kriebelbeestjes en was niet uit de zoo weg te houden. Ze maakte er een spelletje van om over alle dieren ter wereld de meest uiteenlopende weetjes op te zoeken en vervolgens te vertellen aan eenieder die het horen wou. Deze passie voor dieren werd nog versterkt toen ze als jonge kleuter in een safaripark een leeuwenwelp mocht strelen. Ze was zo onder de indruk van het wezentje, dat ze zich voornam om zich vanaf dit moment voor de rest van haar leven in te zetten voor dieren en natuurbehoud.

Als de 6-jarige Ellen niet aan het lezen was, was ze druk bezig met zelf boekjes te schrijven én te tekenen. Een overvloed aan fantasie zorgde voor de meest hilarische verhaaltjes en gedichtjes. Leren schrijven in het eerste leerjaar was voor haar dan ook een belangrijke mijlpaal! Het gaf haar de mogelijkheid om deze verhaaltjes neer te pennen, als maar weer opnieuw te lezen, te verbeteren en ten slotte te bewaren in zelf geknutselde boekjes.

In haar boekenrek vind je de dag van vandaag een uitgebreide collectie naslagwerken over allerhande dieren en zoölogie, haar favoriete kinderboeken

van onder meer haar lievelingsschrijver Bart Moeyaert en een poëziecollectie van Leonard Nolens. Bijna al haar boeken zijn door de schrijvers aan haarzelf gesigneerd. Ellen beschrijft deze boekenverzameling als ‘de grootste schat ter wereld’.

Ellen Babeliowsky

Bijgevolg kon het zelf schrijven van een kinderboek dus ook niet uitblijven. In 2006 begon Ellen aan haar studies voor kleuteronderwijzeres. Ze zag deze studie vooral als een kans om betere kinderboeken te kunnen maken. Voor de kleuterklas staan is niet echt haar ding, al leest ze bij gelegenheid erg graag voor in klasjes en bibliotheken.

Voor haar eindwerk maakte Ellen een naslagwerk waarin bestudeerd wordt hoe de taalontwikkeling

en vooral het werken met rijm en poëzie bij jonge kinderen gestimuleerd kan worden. Bijhorend schreef en illustreerde ze haar eerste ‘echte’ kinderboek ‘Heksje maakt toverrijmsoep’. Het boekje werd met veel succes onthaald bij jong en oud. Er volgde een grote voorleestour doorheen verschillende scholen en bibliotheken. Ellen was dan ook heel trots om onderscheiding te behalen voor dit eindwerk.

Uit haar passie voor verhalen en het vertellen van deze verhalen op allerhande manieren, vloeide Ellen’s passie voor film voort. Al snel raakte ze gefascineerd door het vastleggen van momenten en beelden met de camera en zo op zijn beurt weer een verhaal te creëren en te vertellen.

Ellen startte in het najaar van 2010 haar opleiding tot filmregisseur aan de Media Arts & Design Faculty van Genk. Ze behaalde haar Bachelor in de Audiovisuele Kunsten met onderscheiding. Momenteel volgt Ellen de Master-opleiding Filmregie aan het RITS in Brussel. Ze is gepassioneerd door horror, grindhouse en cultfilms. Haar uiteindelijke doel is om natuurdocumentaires te maken voor BBC of National Geographic. Een samenwerking met Jacques Perrin of Alastair Fothergill, de meesters van het genre, ziet ze ook wel zitten.

‘Een half jaar op de zuidpool met niets anders dan mijn camera en honderden pinguïns, dat moet fantastisch zijn!’ aldus Ellen.