boek: Heksje maakt toverrijmsoep

Als jonge kleuteronderwijzeres, schreef en illustreerde ik zelf een kinderboek. Ondanks het feit dat er erg veel mooie en goede prentenboeken op de markt zijn, wou ik erg graag zelf een boek maken in het kader van mijn eindwerk. Op zeer jonge leeftijd werd ik ‘verliefd’ op boeken. Mooie, kleurrijke prentenboeken, maar ook oude, dikke boeken waarvan de bladeren doorheen de tijd oker zijn gekleurd, ik vind ze allemaal schitterend. Ik wist dan ook al erg vroeg dat ik ooit iets met schrijven en verhalen vertellen wilde doen.

Ik heb ‘Heksje’, het hoofdpersonageuit mijn boek menigmaal herwerkt. De ene maal met verschillende jurken, een andere keer dan weer met ander haar of schoenen. Het Heksje dat we intussen kennen uit mijn prentenboek, is helemaal anders geworden dan de oorspronkelijke versie. Het eerste Heksje had immers een pompoenjurk aan!Het schrijven van het rijmverhaal ging redelijk vlot. Sommige dagen schreef ik genoeg tekst voor enkele bladzijden, andere dagen kreeg ik geen woord op papier. Deze laatsten waren gelukkig zeldzaam.

Toen het verhaal af was, was het de hoogste tijd om aan de illustraties te beginnen. Eerst zocht ik tussen mijn schetsen welke ik eventueel kon gebruiken. De illustratie die we vinden in het midden van het prentenboek, waar Heksje de uilenveer afweegt tegenover een rijmmonster’s hersennen, komt voort uit één van de allereerste schetsen. Toen had Heksje alleen nog maar een gezicht, en verder niets. Toch kreeg ze na veel kribbelen een vaste vorm.

Ik heb gekozen voor een Heksje omdat het mystieke van toveren en spreuken en hekserij kinderen erg aanspreekt. Ikzelf hou hier ook erg veel van. Ook over de kleuren van Heksje is erg lang nagedacht. Deze moesten helder zijn, maar toch ook dit ‘betoverende’ aspect blijven bewaren. Haar jurk is dan paars geworden, de mystieke kleur. Haar haren werden rood en haar ogen groen, net zoals de lange nagels en de laarsjes.

De illustraties werden gemaakt op aquarellepapier. Eerst werden de vormen in lichte potlood aangebracht, en vervolgens ingekleurd met aquarellepotloden. De kleurschakeringen werden vervolmaakt door de kleuren van deze aquarellepotloden bij te werken met een penseel van marterharen en een kleine hoeveelheid water.

‘Heksje maakt toverrijmsoep’ is vooral geschreven voor de oudere kleuters. Het boek is bruikbaar bij kinderen vanaf 5 jaar, maar het is ook geschikt voor kinderen in de lagere school tot en met 7 jaar. De illustraties zijn redelijk gedetailleerd en in het verhaal komen ook moeilijkere woorden voor. Daarom is het verhaal ideaal voor bovenvernoemde leeftijdsgroep.

Omdat mijn eindwerk over poëzie bij kleuters gaat, vond ik het leuk om het hele verhaal in rijmvorm te schrijven.

Met ‘Heksje maakt toverrijmsoep’ heb ik al op vele gezichtjes een lach kunnen toveren. Het boek werd immers meermaals voorgelezen door mezelf in verschillende scholen en bibliotheken in Limburg. Kinderen genieten van het rijm en de kleurrijke illustraties. In sommige klasjes vertelde ik voor het voorlezen aan de kinderen, dat ik het boek zelf had geschreven en de tekeningen zelf had gemaakt. Het is verbazend hoe bewonderend zelfs deze jonge kinderen hierop konden reageren. Één maal maakte ik zelfs mee dat de kinderen bij alles vroegen :‘Juf, en heb je dat ook zelf getekend? En dat ook?…’ Bovendien waren deze kleuters erg nieuwsgierig hoe ik dat allemaal had gedaan. Ze wilden dolgraag weten hoe ik alles had ingekleurd en hoe dat boekje toch zo goed aan elkaar bleef kleven. Ik heb dan met de kleuters besproken dat ik de tekeningen had gemaakt met aquarelle, waarna ik de techniek uitlegde aan de kinderen waarop een jongetje trots liet weten: ‘Juf, dat heb ik thuis ook!’. De kleuters waren erg enthousiast en met veel zorg werd het boekje ingekeken door hen allemaal.

Ellen leest haar boek zelf voor. De datum vind je in de voorleeskalender.


3 Comments

  1. Kris Geens

    Ellen, dit is echt een heel mooi boek! Proficiat!

  2. Lilly-Anne

    Mooi boek! Heb het gezien tijdens de voorleestour! Kan ik er eentje bestellen via deze site?

  3. Boekjes bestellen kan via ‘contact’ -> ‘stuur een bericht’ op deze site. Geef op hoeveel boekjes je precies wil bestellen en vergeet je gegevens niet (naam, adres, telefoon…). Vergeet ook zeker niet je e-mailadres door te geven. De rest gaat vanzelf! 🙂 Alvast bedankt voor de interesse! Groetjes, Ellen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *